Kasvattaja

Olen -83 syntynyt Haukiputaalainen koiraharrastaja. Perheeseemme kuuluu mieheni ja kahden lapsemme lisäksi suomenlapinkoirauros Ruka (s.01/05), lapinporokoirauros Säkä (s. 06/15) ja bordercollieuros Teno (s.03/18). Pilviporoja paimentamaan on lähtenyt lapinporokoirauros Kita (08/06-10/19).

Koirieni kanssa olen harrastanut ja harrastellut monenlaista. Hakua tuli aikanaan Rukan kanssa kokeiltua parin kurssin verran sekä vähän aikaa ryhmässä reenaten. Valitettavasti siihen meillä ei ollut aikaa ruveta paneutumaan enempää, vaikka koira selkeästi piti hommasta. Ihmisjälkeä olen reenannut useana kesänä molempien koirien kanssa ja hiukan on myös ohessa kokeiltu Kitan kanssa verijälkeä. Koirien ollessa nuorempia tokoilimme myös jonkinverran ja Rukan kanssa on tullut jokusessa kokeessakin käytyä. Tällä hetkellä pääharrastuksiamme on kuitenkin agility sekä koiratanssi, joissa molemmissa olemme kisanneet. Enempi omista koiristani löytyy koirien omilta sivuilta.

Kasvattamiseni on vielä aluillaan ja tulee aina pysymään pienimuotoisena. Pentuja syntyy harkittujen yhdistelmien seurauksena harvakseltaan. Pennut kasvavat meillä kotioloissa ja ovat paljon käsiteltyjä. Koirat elävät meillä sisäkoirina, yhdessä kanssamme. Omaa kotilaumani päälukua en halua kasvattaa niin, ettei minulla riitä omaa aikaa jokaiselle koiralle. Haluan myös harrastaa koirieni kanssa, joten se myös rajoittaa kotona asuvien koirien määrää. Tästä syystä sijoitan koiria, jolloin kaikille riittää omaa aikaa omien ihmistensä parissa. Kasvatustyöni tapahtuukin pääasiassa sijoituskoirieni kautta.Kasvatuksestani

Päämääränä minulla on pyrkiä kasvattamaan mahdollisimman terveitä sekä hyväluonteisia koiria. Luonteeltaan minulle ideaali lappalaiskoira on koira, jonka kanssa pystyy harrastamaan monenlaista, mutta joka pärjää seinille hyppimättä myös, vaikka toimintaa olisi välillä vähemmänkin. Lappalaiskoiralla ei saisi olla suurta riistaviettiä ja koiran tulisi olla koulutettavissa. Koiran ei myöskään kuulu olla arka, eikä aggressiivinen. Arvostan myös paimenominaisuuksien säilymistä ja käytän omat koirani poronpaimennustesteissä. Ulkonäöltään pääkriteerit minulla on terveessä, tasapainoisessa rakenteessa sekä vaivattomassa liikkumisessa. Korvien asennot tai hännän korkeus ei ole minulle niin tärkeitä, kunhan koirat pysyvät tunnistettavissa rotuisekseen, vaikka tietysti on mukava, jos kasvateista tulee myös kauniita rotunsa edustajia.Toivon, että kasvattejani terveystarkastetaan lonkkien, kyynärien, silmien ja polvien osalta. Kiva myös, mikäli kasvatteja käy luonnetestissä ja niitä käytettäisiin mahdollisuuksien mukaan mielellään myös poronpaimennustesteissä. Myös kaikki harrastaminen on aina posiitivista. Näistä kaikista koostuva tieto on hyödyllistä minulle sekä myös rodulle kokonaisuutena. Pyrin kasaamaan kasvattini -sivuille kaikkea tietoa, sekä myös kuvia kasvateistani.

Tärkeintä kuitenkin toki on, että oikeaan perheeseen löytyy oikea koira, jota saa tarvitsemansa aktiviteetin ja huolenpidon. Kuulen erittäin mielelläni myös kuulumisia kasvateistani!


Saara Lehtiniemi
etunimi.sukunimi ät gmai.comm
050-5269278
Haukipudas


 


Kuvien luvaton kopiointi ehdottamasti kielletty
© Saara Lehtiniemi