Lintupennut
s.20.2.2008
2u +1n

 

Keväällä -08 sain mahdollisuuden jalostuslainata ystäväni narttua, Kitan tätiä, Kisuran Kiiraa. Suuret kiitokset Marialle tästä mahdollisuudesta! Keväällä neljä vuotta täyttävälle Kiiralle valittiin sulhoksi komea seitsemänvuotias Pilvipolun Ontrei eli Otto. Pentue oli kummallekkin koiralle ensimmäinen. Pentueen molemmat vanhemmat on jalostustarkastettu ja jalostukseen hyväksytty. Pentueeseen syntyi kaksi urosta ja yksi narttu.

Kiira asuu yksilapsisessa perheessä seuranaan vanhempi lapinporokoiranarttu. Kiira on energinen koira, joka tekee kaiken aina täysillä. Kiira osaa kuitenkin myös rauhoittua ja onkin kotioloissa todellinen lötköilijä ja hyväilyjen hakija. Kiira tulee hyvin toimeen niin eri-ikäisten ihmisten kuin koirien kanssa. Suuressa vieraassa koiralaumassa Kiira hakeutuu mielellään emäntänsä lähelle ja on enemmän tarkkailijana, mutta sopivassa tilanteessa menee kyllä mukaan leikkiinkin. Kiiran kanssa on harrastettu pelastuskoirien raunioetsintää sekä agilityä. Palveluskoirapuoli soveltuu hyvin Kiiralle, mutta kaksijalkaisen perheenlisäyksen johdosta on emännän aika harrastamiseen jäänyt vähiin. Kiira on myös päässyt paimentamaan sekä lampaita että poroja. Poropaimennusharjoituksessa poromies Jaakko Palovaara palkitsi Kiiran yhdellä harjoituksen "Lupaava paimen" -palkinnoista. Lampaat eivät Kiiraa oikein saaneet syttymään.

Kiira luonnetestattiin Turussa 13.9. Tuomareina toimi Bengt Söderholm ja Carita Koskinen.

Toimintakyky +2 Hyvä
Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Hermorakenne +2 Tasapanoinen
Temperamentti +3 Vilkas
Kovuus +3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma
+238


Otto elää kolmilapsisessa perheessä seuranaan vanhempi kultainennoutajauros ja nuori hollanninpaimenkoiranarttu. Otto on luonteeltaan miellyttävä, juuri sellainen kuin lapinporokoiran kuuluukin olla. Rauhallinen silloin kun ei mitään tehdä, mutta kun toimintaa löytyy, se tehdään täysillä. Otto harrastaa pelastusetsintää ja on myös käynyt poropaimennustestissä, joka kylläkin keskeytettiin nuoren koiran liiallisen innokkuuden vuoksi. Hieman vanhempana Otto kuitenkin on paimentanut lampaita oikein mallikkaasti. Otto on suorittanut palveluskoirien käyttäytymiskokeen hyväksytysti ja ainoalla näyttelykäynnillään saanut sertin. Oton emä on rotuunotettu Cikki ja isä Jahkkas Basilli.

Pentueen pentupäiväkirjan pääset tästä

Pajulintu eli Cierggis 1v, kuvat Minna KankaanpääPähkinänakkeli eli Mohta, kuvat Matti Honka-Hallila

Pensastasku eli Jörö, kuvat Tuuli RankiIlmainen www-laskuri

Kuvien luvaton kopiointi ehdottamasti kielletty
© Saara Lehtiniemi