Kiinnostaako lappalaisrodut?

Rotuja löytyy kolme, suomenlapinkoira, lapinporokoira ja ruotsinlapinkoira. Näistä suomenlapinkoira sekä lapinporokoira ovat kaksi viidestä suomalaisesta koirarodusta.

Lappalaisrodut ovat pystykorvaisia paimenkoiria, jotka polveutuvat poronhoitoalueen koirista. Lappalaisrodut soveltuvat monennäköiseen harrastamiseen ja lapinporokoiralla sekä suomenlapinkoiralla on myös palveluskoira-oikeudet. Lappalaisrodut ovat haukulla paimentavia sekä hälyttäviä koiria ja ovat siksi herkkähaukkuisia, joten haukkumattomuuden opettamiseen kannattaa panostaa heti pennusta.

Lappalaisrodut soveltuvat myös kerrostaloon ja niitä elääkin paljon kaupungeissa, mutta koira kannattaa opettaa haukkumattomaksi sisällä. Vaikka lappalaiskoirat tarkenevat turkkinsa puolesta ulkona, kiintyvät ne kovasti laumaansa ja viihtyvätkin parhaiten siellä, missä ihmisväki on. Tästä syystä moni lappalaiskoira ei viihdy pelkkänä ulkokoirana.

Lappalaisrodut ovat yleensä innokkaita lenkkeilykavereita säällä kuin säällä, sekä soveltuvat myös monenlaiseen harrastamiseen. Jonkin verran koiria on myös vielä työkäytössä porotiloilla. Koiria myös testataan vuosittain kevättalvella pohjoisessa pidettävissä porokoirakerhon järjestämissä poronpaimennustesteissä.

Sekä suomenlapinkoirien, että lapinporokoirien yleisimpiä sairauksia ovat silmäsairaudet ja lonkkaniveldysplasia. Myös epilepsia esiintyy jonkinverran.

Lapinporokoira

Lapinporokoiria rekisteröidään vuosittain reilu kaksisataa yksilöä. Lapinporokoiran rotukirjat ovat edellen avoimet, eli rotuun rotuunotetaan uusia koiria. Rotuunotetut koirat ovat lähinnä pohjoisen työkäytössä olevia rekisteröimättömiä lappalaissukuisia koiria. Rotuunotot tuovat rotuun monimuotoisuutta sekä uutta geenistöä. Lapinporokoirista löytyy avoimien rotukirjojen sekä rodun monimuotoisuuden takia hyvin monetyyppistä yksilöä. Rotu ei ole jakautunut kuitenkaan eri linjoihin.

Ulkomuodoltaan lapinporokoira on ravaajarakenteinen, korkeuttaan pidempi, sekä hyvin kulmautunut. Karvapeite on kaksinkertainen ja suojaa kylmältä ja sateelta. Lapinporokoira ei tarvi juurikaan turkinhoitoa, joskin karvaa lähtee paljon.

Luonteeltaan lapinporokoira on älykäs ja oppivainen ja soveltuu moniin eri harrastuslajeihin. Lapinporokoira on ihmistä kohtaan nöyrä, avoin sekä ystävällinen.

Suomenlapinkoira

Suomenlapinkoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista ja vuosittain niitä rekisteröidäänkin tällä hetkellä n. 1300 koiraa vuodessa. Suomenlapinkoiraa kasvatetaan kahta eri sukulinjaa. Linjaero ei kuitenkaan ole näyttö- ja käyttölinjaero vaan veri- ja ulkonäkölinjaero. Suomenlapinkoiriakin löytyy ulkonäöllisesti hyvin monentyyppistä. Suomenlapinkoiralla on kaikki värit sallittuja, päävärin tulee kuitenkin olla hallitseva. Suomenlapinkoiran korvat saavat lisäksi olla sekä pystyt, että taitossa. Rungon pituudessa löytyy variaatiota neliömäisen mallisesta pitempirunkoiseen koiraan. Myös turkin runsauden suhteen löytyy paljon vaihtelua hyvin pörröisistä turkeista hillitympiin. Turkki tarvitsee harjausta sillointällöin.

Luonteeltaan suomenlapinkoira on ystävällinen ja hiukan seurakoiramaisempia kuin lapinporokoira. Suomenlapinkoirt ovat iloisia, aktiivisia sekä vilkkaita harrastusukavereita ja soveltuvatkin hyvin erilaisiin lajeihin. Soveltuu myös kotikoiraksi, mutta tarvitsee kuitenkin hyvän peruskoulutuksen.

Lisää tietoa löytyy Lappalaiskoirat ry:n -sivuilta sekä Paimensukuisen lapinkoiran seuran -sivuilta. Luonnetestitilastoa suomenlapinkoirista sekä lapinporokoirista löytyy täältä.

 




Ilmainen www-laskuri

Kuvien luvaton kopiointi ehdottamasti kielletty
© Saara Lehtiniemi